5 dingen die een negatief effect hebben op onze darmen

5 dingen die een negatief effect hebben op onze darmen

Wanneer we plotseling worden geplaagd door hevige krampen of een drukkend gevoel van volheid - is dat vaak een teken dat de darmen niet in staat zijn hun goede functie uit te oefenen. Deze vijf gewoontes kunnen de reden zijn....

Het lichaam is een complex organisme dat reageert op allerlei externe factoren, waaronder de spijsvertering van de darmen.

Plotseling word je geplaagd door vreselijke pijn, een vol gevoel of winderigheid. Vaak denkt men onmiddellijk aan een ernstige ziekte, maar meestal zijn het onbewuste situaties in het dagelijks leven die de darmen van streek maken.

Vaak is het overmatige stress die de prioriteiten naar andere gebieden dan de darm leidt en deze zo voor ernstige uitdagingen stelt. Maar ook gebrek aan beweging of overmatig gebruik van alcoholische dranken kunnen aanleiding geven tot klachten in het darmgebied. 
 

1. Neem je tijd. 

Of de lunchpauze is te kort, of de eetlust is te groot - vaak neemt u niet genoeg tijd om echt van een maaltijd te genieten en in plaats daarvan schrokt u het letterlijk naar binnen.

Daarbij komt ook het kauwmechanisme ver te kort, hoewel men eigenlijk minstens 30 keer zou moeten kauwen. Voor onze darmen is deze toestand een grote belasting, omdat het voedsel in te grote porties de darmen binnenkomt - een mammoettaak voor het orgaan.

Het gevolg kan ongemak zijn, zoals krampen of winderigheid - hoewel deze situatie gemakkelijk kan worden vermeden.

Bewust kauwen zorgt ervoor dat het voedsel in kleine stukjes in de darm terechtkomt en dat er in de mond al een soort vertering plaatsvindt.

Speeksel bevat speciale verteringsenzymen die al tijdens het kauwen met de vertering beginnen en het enzym amylase zorgt er bijvoorbeeld voor dat suikermoleculen al in de mond worden afgebroken.  
 

2. stress 

Vaak wordt ons kauwgedrag ook in verband gebracht met onze dagelijkse stress, maar vooral stress heeft een negatief effect op onze darmwerking, maar ook op het hele lichaam.

Hoewel kortstondige stress de prestaties van het lichaam en de hersenen bevordert, veroorzaakt het een verminderde activiteit in de darmen. In stresssituaties geeft het lichaam meer adrenaline af omdat het reageert met een angst- en vluchtmechanisme.

Aangezien het lichaam zijn energie nu uitsluitend gebruikt voor de productie van adrenaline, is het spijsverteringskanaal van secundair belang. 

Als een stresssituatie langere tijd aanhoudt, kunnen maag en darmen last krijgen van symptomen als winderigheid, een opgeblazen gevoel, krampen of misselijkheid.

Als de darm herhaaldelijk reageert op stresssituaties, kunnen we ook spreken van het prikkelbare darmsyndroom, waarbij de activiteit van de darmspieren bijzonder gevoelig is. 

 

3. lege koolhydraten

Hoe lekker een sneetje wit brood of pasta ook is, deze voedingsmiddelen kunnen een grote uitdaging vormen voor de darmen. Voedingsmiddelen die bestaan uit enkelvoudige koolhydraten bevatten een zeer, zeer laag percentage voedingsvezels en zijn daarom een bijzonder goede voedingsbodem voor virussen en bacteriën.

Deze gevaarlijke darmbacteriën verstoren onze darmflora in hoge mate en veroorzaken spijsverteringsproblemen. 

Daarom moet de darm worden ondersteund met vezelrijke voedingsmiddelen zoals linzen of andere peulvruchten, zodat de darmflora in evenwicht blijft.

Als de voeding overwegend bestaat uit vezelrijke en gezonde voedingsmiddelen, is de occasionele consumptie van enkelvoudige koolhydraten geen probleem voor de darm - de dosis bepaalt hier de effecten. 
 

 

4. te weinig beweging 

De meeste mensen werken op kantoor of achter het stuur - beweging is vaak afwezig in hun werkdag en het lichaam is permanent in een rustmodus. Door het gebrek aan beweging werkt ook de vertering van de darm trager en kan het ingenomen voedsel moeilijker worden afgebroken.

Wie zijn darmen wil ondersteunen, moet proberen de bekende spijsverteringswandeling in zijn lunchpauze te integreren. De beweging stimuleert zowel de organen als de spieren, waaronder die van de darmen. Misschien wil je onze PAKAMA minibanden meenemen naar het kantoor. Ze kunnen gebruikt worden om eenvoudige beweging tussen te voegen.

Bovendien werkt een beetje lichaamsbeweging ook als een echte oppepper - zodat de rest van de werkdag ook kan worden doorgebracht.
 

5. alcoholgebruik

Of het nu gaat om een biertje na het werk of een glas rode wijn bij het avondeten - zelfs kleine hoeveelheden alcohol hebben een negatief effect op de darmwerking en kunnen de darm op allerlei manieren beschadigen. De ingenomen ethanol reageert direct op het slijmvlies van de dunne darm en veroorzaakt roodheid van het slijmvlies, celbeschadiging of zelfs lichte bloedingen.

Alcohol kan ook indirect tot deze symptomen leiden, omdat het ontstekingsprocessen in het lichaam bevordert en zo virussen en bacteriën in de hand werkt. 

De maag, die in directe samenwerking met de darm staat, lijdt ook onder de gevolgen van alcoholgebruik. Ook hier beschadigt de ethanol het slijmvlies van de maag, zodat het zich niet meer kan verdedigen tegen de schadelijke stoffen die het opneemt.

Bovendien verhoogt massaal gebruik van alcoholische dranken het risico op darmkanker, omdat het herhaaldelijk schade toebrengt aan de cellen.

 

 

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.