Persoonlijke groei - Zo weet je jezelf te ontwikkelen!

Persoonlijke groei - Zo weet je jezelf te ontwikkelen!

Persoonlijke groei is zowel een voorwaarde als een resultaat voor succes. Zij die zich niet ontwikkelen en groeien zijn watertrappelend. Daarom is het belangrijk regelmatig zijn comfortzone te verlaten om van de ervaringen te kunnen groeien.

Groei is het resultaat van een lang proces waarbij meestal angsten en hindernissen moeten worden overwonnen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die helpen bij de groei. In geval van bijvoorbeeld onzekerheden of een gebrek aan motivatie kan regelmatige training, bijvoorbeeld met je coach, op lange termijn helpen. Fitness rugzak helpen. 

De vier zones waarin je groeit:

Wat is het gezegde? Om je te ontwikkelen, moet je je comfortzone verlaten. Maar deze zin is echt waar!
We voelen ons comfortabel in onze comfortzone. We hebben onze routines en gewoontes, voelen controle en veiligheid.

Als we de comfortzone verlaten, komen we snel in de angstzone. Onbekende situaties leiden tot onzekerheden, angsten en we zijn geneigd excuses te vinden om ons groeiproces te stoppen en terug te keren naar de comfortzone.

Maar op dit punt is het belangrijk om niet op te geven. Als je een tijdje in de angstzone bent, zul je merken dat je angsten en onzekerheden langzaam verdwijnen en je in de leerzone komt. In de leerzone kun je nieuwe vaardigheden, ervaring en zelfvertrouwen opbouwen. 

Na de leerzone komt de groeizone, waar je uiteindelijk voldoening, betekenis en zelfvertrouwen vindt. En je comfortzone is al uitgebreid. Je voelt je nu op je gemak in situaties die je voorheen beangstigd zouden hebben en kunt je in deze situaties controle en veiligheid voelen. 

Hoe slaagt persoonlijke groei?

Allereerst is het belangrijk dat u verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen situatie. Besef dat alleen jij verantwoordelijk bent voor het feit dat je nog steeds in een situatie zit waar je niet gelukkig mee bent en dat alleen jij jezelf eruit kunt helpen.

Natuurlijk vergt het verlaten van je comfortzone veel moed en uithoudingsvermogen. Om te weten waar je dit allemaal voor doet, is het belangrijk om je doelen duidelijk te definiëren en jezelf eraan te blijven herinneren waar je het voor doet.

De volgende stap is nadenken over geschikte strategieën om deze duidelijk omschreven doelstellingen te bereiken. Er zijn meestal veel manieren om een doel te bereiken, maar je moet zorgvuldig overwegen welke voor jou het beste is. 

Een goede tip is om je doelen en strategieën om ze te bereiken met de hand op te schrijven. Zo zijn ze meer aanwezig voor u en kunt u ze beter visualiseren. Sommige mensen vinden het nuttig om een zogenaamd "visiebord" te hebben waarop ze foto's van het bereikte doel in een collage ophangen op een vaak geziene plaats of het instellen als hun startscherm. 

En last but not least, wat in het begin werd gezegd is waar: Alleen als je je comfortzone verlaat, kun je je verder ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.