Waarom rennen?

Waarom rennen?

Misschien komt dit je bekend voor. In het begin kost het veel moeite om eindelijk te beginnen met hardlopen, maar nadat je een tijdje hebt gelopen, besef je dat het goed voor je is en voel je je veel beter. Door hard te lopen, kun je misschien één of twee gedachten ordenen en een helder perspectief krijgen.

Maar dat is niet het enige voordeel van hardlopen. Hardlopen bevordert ook het denkvermogen. Hardlopen helpt om angst te verminderen, verhoogt feel-good hormonen en oxygenates belangrijke hersengebieden om emoties te beheren en problemen op te lossen. Soms is het dus verstandiger om je loopschoenen aan te trekken en een eindje te gaan hardlopen dan je zorgen te maken over bepaalde situaties.

Neurologen hebben in studies vóór en na het hardlopen een verhoogde opiaatbinding van het gelukshormoon endorfine in de frontale en limbische gebieden van de hersenen gevonden. Het is bekend dat deze gebieden betrokken zijn bij de verwerking van emoties.

Uit een andere studie is gebleken dat regelmatig hardlopen het risico op hartaandoeningen met 50% kan verminderen. Bovendien kan hardlopen een positief effect hebben op de behandeling van sommige ziekten. In het geval van hoge bloeddruk, kan hardlopen helpen deze te verlagen. Evenzo kan hardlopen het risico op het ontwikkelen van osteoporose later in het leven minimaliseren.

Hardlopen is ook een prachtige manier om met andere mensen samen te komen. Je kunt met je familie of vrienden gaan hardlopen. Het is ook een geweldige manier om nieuwe vrienden te ontmoeten.

Als je niet op een loopband loopt, kan joggen in de buitenlucht je rustiger, gelukkiger en efficiënter laten voelen. Hardlopen stelt je ook in staat je stad of omgeving op een heel andere manier te ervaren. Onze hersenen verlangen naar nieuwe ervaringen - telkens als we iets nieuws ervaren, krijgen we een dopamineboost. Dus samen met een gezonde dosis vitamine D, krijg je ook een warm gevoel.

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.