Wat zijn de gezondste suikervervangers? Wat zijn de gezondste suikervervangers?

Wat zijn de gezondste suikervervangers? Wat zijn de gezondste suikervervangers?

Om af te kicken van suiker kan het nuttig zijn om, naast het verminderen van de consumptie, ook suikervervangers te gebruiken. Suikervervangers, van berkensuiker over erythritol tot stevia, zijn op de markt verkrijgbaar en worden als gezond aangeprezen - maar zijn ze dat ook?

  1. BIRK SUGAR

Xylitol, of beter bekend als berkensuiker, is een natuurlijk bestanddeel van sommige groenten en fruit. Berkensuiker kan industrieel worden vervaardigd, maar omdat dit proces zeer duur is, wordt berkensuiker nu meestal uit maïskolven vervaardigd. Berkensuiker bevat ongeveer 40% minder calorieën dan geraffineerde suiker en doet de bloedsuikerspiegel na het eten niet zo sterk stijgen. Bovendien veroorzaakt berkensuiker geen tandbederf. Het goede is dat deze suikervervanger dezelfde zoetheid heeft als gewone suiker. Het is echter niet calorie-vrij en levert ongeveer 240 calorieën per 100 g. Het eten van grote hoeveelheden (20-30 g) kan winderigheid of ernstige diarree veroorzaken.

  1. HONEY

Honing is een natuurlijk product, bevat vele waardevolle voedingsstoffen en wordt beschouwd als de oudste natuurlijke zoetstof ter wereld. Honing wordt al lang gebruikt als geneesmiddel in de natuurgeneeskunde. Het heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen. In combinatie met gember kan honing worden gebruikt om verkoudheid te bestrijden. 100 g bloesemhoning bevat ongeveer 310 calorieën. Dat is bijna evenveel als 100 g witte suiker. 

  1. STEVIA

Stevia is een suikervervanger afkomstig van de Zuid-Amerikaanse plantensoort Stevia rebaudiana. Het is sinds 2011 een toegelaten levensmiddelenadditief in de EU. Stevia bevat geen calorieën en is niet schadelijk voor de tanden. Het heeft ook geen effect op de bloedsuikerspiegel. Helaas bewaart stevia de essentiële voedingsstoffen niet. 

  1. AGAVENSIRUP

Agavesiroop wordt gemaakt van het sap van de agaveplant, die oorspronkelijk uit Mexico komt. Deze natuurlijke zoetstof smaakt naar honing, maar is dunner van consistentie. In tegenstelling tot gewone suiker, bevat agavesiroop stofwisselingsproducten, vitaminen en mineralen. De suikervervanger is dunner dan honing en daardoor beter oplosbaar in voedsel en dranken. Het is ook geschikt voor veganisten. Agavesiroop bevat ongeveer evenveel calorieën als honing en is dus niet veel minder calorierijk dan suiker. 

  1. DATTELN

Dadels zijn afkomstig van de dadelpalm, die oorspronkelijk uit de Perzische Golf komt. Ze worden gekweekt in palmentuinen. Thuis in de woestijn, hebben ze in de zomer veel zon en water nodig. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten dadelpalmen. Dadels zijn een echt krachtvoedsel. Ze zijn zeer rijk aan vitamine A en B-vitamines en leveren veel kalium en magnesium. Het hoge gehalte aan antioxidanten maakt ze tot een ontstekingsremmend voedingsmiddel. Heb je last van constipatie? Dadels (en andere gedroogde vruchten) zijn rijk aan vezels en helpen de spijsvertering te stimuleren.

Kortom, veel suikeralternatieven worden vaak aangeprezen als gezonder dan ze in feite zijn. In feite bevatten veel van hen veel fructose of zijn het chemische extracten. Daarom moet spaarzaam worden omgesprongen met suikervervangers.


__________________________________________________________________

 

Om af te kicken van suiker kan het nuttig zijn om, naast het verminderen van de consumptie, ook suikervervangers te gebruiken. Suikervervangers, van berkensuiker tot erythritol tot stevia, zijn in de handel verkrijgbaar en worden als gezond aangeprezen - maar zijn ze dat ook?

  1. BIRCH SUGAR

Xylitol, of beter bekend als berkensuiker, is een natuurlijk ingrediënt in sommige groenten en fruit. Berkensuiker kan industrieel worden vervaardigd, maar omdat dit proces zeer duur is, wordt berkensuiker nu meestal gemaakt van maïskolven. Berkensuiker bevat ongeveer 40% minder calorieën dan geraffineerde suiker en doet de bloedsuikerspiegel na het eten niet zo sterk stijgen. Bovendien veroorzaakt berkensuiker geen tandbederf. Het goede is dat deze suikervervanger dezelfde zoetheid heeft als gewone suiker. Het is echter niet calorie-vrij en levert ongeveer 240 calorieën per 100 g. Het eten van grote hoeveelheden (20-30 g) kan winderigheid of ernstige diarree veroorzaken.

  1. HONEY

Honing is een natuurlijk product, bevat vele waardevolle voedingsstoffen en wordt beschouwd als de oudste natuurlijke zoetstof ter wereld. Honing wordt al lang gebruikt als geneesmiddel in de natuurgeneeskunde. Het heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen. In combinatie met gember kan honing worden gebruikt om verkoudheid te bestrijden. 100 g honing bevat ongeveer 310 calorieën. Dit is bijna evenveel als 100 g witte suiker. Daarom zult u met honing niet veel calorieën besparen. 

  1. STEVIA

Stevia is een suikervervanger die wordt gewonnen uit de Zuid-Amerikaanse plantensoort Stevia rebaudiana. Het is sinds 2011 een goedgekeurd levensmiddelenadditief in de EU.

Stevia bevat geen calorieën en is niet schadelijk voor uw tanden. Maar Stevia bevat geen essentiële voedingsstoffen. 

  1. AGAVE SYRUP

Agavesiroop wordt gemaakt van het sap van de agaveplant, die oorspronkelijk uit Mexico komt. Deze natuurlijke zoetstof smaakt naar honing, maar is dunner van consistentie. In tegenstelling tot gewone suiker bevat agave nectar metabolieten, vitaminen en mineralen. De suikervervanger is dunner dan honing en daardoor beter oplosbaar in voedsel en dranken. Het is ook geschikt voor veganisten. Agavesiroop bevat ongeveer evenveel calorieën als honing, dus het is niet veel minder calorierijk dan suiker. 

  1. DATES

Dadels zijn afkomstig van de dadelpalmboom, die oorspronkelijk rond de Perzische Golf voorkomt. Ze worden gekweekt in palmentuinen. Thuis in de woestijn, hebben ze in de zomer veel zon en water nodig. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten dadelpalmen. Dadels zijn een echt krachtvoedsel. Ze zijn zeer rijk aan vitamine A en B en leveren veel kalium en magnesium. De grote hoeveelheid antioxidanten maakt ze tot een ontstekingsremmend voedingsmiddel. Heb je last van constipatie? Dadels (en andere gedroogde vruchten) zijn rijk aan vezels en helpen de spijsvertering te stimuleren.

Kortom, veel suikeralternatieven worden vaak aangeprezen als gezonder dan ze in feite zijn. In feite bevatten veel van hen veel fructose of zijn het chemische extracten. Daarom moet spaarzaam worden omgesprongen met suikervervangers. 

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.