Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt |Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt

Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt |Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt

4 commentaren

Als je op dit moment wat vrije tijd hebt, hebben we een paar tips voor je hoe je die voor jezelf kunt gebruiken en aan zelfzorg kunt doen:

Communicatie: met anderen en met jezelf

Zelfzorg betekent niet dat je anderen moet uitsluiten. Waarom deze tijd niet gebruiken om nieuwe kennissen te maken of oude te reactiveren? Maak een lijst van mensen met wie je in contact wil komen en doe het dan gewoon. Je doet jezelf en anderen een plezier. Nieuwe mensen ontmoeten is vandaag gemakkelijker dan ooit tevoren.

Of gebruik de tijd om met jezelf te communiceren. Begin een bullet journal bij te houden of schrijf je gedachten op. Dit stimuleert niet alleen uw creativiteit, maar geeft u ook de gelegenheid om belangrijke gebeurtenissen, gedachten en gevoelens vast te leggen. Het bijhouden van een goed georganiseerd bullet journal kan zeer bevredigend en praktisch zijn voor het dagelijks leven. Je kunt ook lijsten maken van je favoriete zelfzorgactiviteiten en die tevoorschijn halen als er weer eens een gat in je agenda zit.

Wees creatief

Gebruik je vrije tijd voor creatieve hobby's. Het omzetten van je energie en emoties in creativiteit kan een therapeutisch effect hebben, met prachtige resultaten tot gevolg. Of het nu gaat om een doe-het-zelf project, fotografie, kunst, knutselen, schrijven of bakken, zoek een activiteit waarmee je je kunt afreageren, een activiteit die je doet glimlachen, en doe het zo vaak mogelijk.

Bewuste consumptie

De media en de inhoud die je consumeert is vergelijkbaar met het voedsel dat je eet. Het is onwaarschijnlijk dat u alleen maar junkfood eet dat schadelijk is voor uw lichaam. Hetzelfde geldt voor de inhoud die je consumeert. Als de stortvloed aan nieuws, berichten op sociale media of WhatsApp-berichten je stress bezorgt of je angstig maakt, gun jezelf dan een pauze.

Wat je leest en bekijkt kan een aanzienlijke invloed hebben op je welzijn. Vraag jezelf dus af of de inhoud die je je hersenen voedt, je echt goed doet. Je voelt je misschien wat beter als je het nieuws minder op de voet volgt, een paar chatgesprekken dempt of minder tijd besteedt aan het scrollen door sociale media.

Vind je evenwicht

Meditatie is de klassieke manier om je hoofd leeg te maken en van angsten af te komen. Wanneer je hart zwaar is, is meditatie een zeer effectieve manier om weer in balans te komen. Als je regelmatig mediteert, kan het je na verloop van tijd ook helpen om met meer kalmte en bedachtzaamheid om te gaan met onverwachte situaties. En maak je geen zorgen, je hoeft niet elke dag 20 minuten te mediteren. Slechts een paar minuten kunnen een positief effect hebben op je stemming en gedachten.

Als u op zoek bent naar meer manieren om te kalmeren, kunnen ademhalings- en strekoefeningen heel nuttig zijn. Ze zijn effectief tegen stress en angst. Net als meditatie kosten ze niet veel tijd en zijn ze gemakkelijk op te nemen in je dagelijkse routine. Andere ideeën voor activiteiten die u helpen te kalmeren zijn lezen of een wandeling maken. Of wat dacht je van het luisteren naar een nieuwe podcast?

Uw gewoonten

We hebben het vaak te druk om onze gezonde gewoonten vol te houden, zelfs in ons hectische dagelijkse leven. Koken, regelmatige lichaamsbeweging, meditatie... Dit alles kan gemakkelijk verloren gaan in de shuffle. Maar als u momenteel thuis meer vrije tijd hebt, dan is dit de perfecte gelegenheid om verloren gewoonten weer op te pakken.

Waarom niet weer dat ochtendritueel invoeren waar je al zo lang een gewoonte van wilt maken? Of gebruik de tijd om in een gezond slaapritme te komen en van je slechte slaapgewoonten af te komen. Of introduceer dagelijkse routines voor je fysieke en mentale welzijn, zoals workouts, hardlopen, wandelen, meditatie, yoga of stretching.

Niet alleen onze agenda raakt verstrikt in de drukte van alledag, maar ook ons huis. Gebruik de vrije tijd om orde te scheppen. Ruim je kantoor op, doe dingen weg die je niet meer leuk vindt of richt je huis eindelijk in zoals je het altijd al wilde. Als u zich thuis op uw gemak voelt, is het makkelijker voor u om alles netjes te houden.

Wees productief

We kunnen onze tijd op zo veel manieren gebruiken dat we soms overweldigd raken. Als u echter de luxe van vrije tijd hebt, gebruik die dan om productief te zijn en uw to-do lijst af te werken. Leer een nieuwe vaardigheid of taal, pak eindelijk dat ene project aan, of pak die stapel papier aan die maar hoger wordt. Gebruik de tijd om een voorjaarsschoonmaak te houden en dingen die je niet meer nodig hebt uit te zoeken en te doneren aan mensen in nood. Productief zijn kan heel bevredigend zijn en je gedachten afleiden van je angsten en zorgen.

Maar voel je helemaal niet onder druk gezet: Je hoeft niet altijd productief te zijn. Als je gewoon de behoefte voelt om te ontspannen en niets te doen en het helpt je stress te verlichten, neem dan de tijd om dat te doen. Je hoeft niet elke seconde te wijden aan zelfverbetering.

Doe iets goeds voor jezelf

Een van de beste manieren om aan zelfzorg te doen, is jezelf te verwennen. Het is prima om jezelf te verwennen als het je geest verheft. Werk je een weg door een lijst van je favoriete films, boeken of tv-programma's. Trakteer uzelf op iets lekkers te eten, een warm bad of een uitgebreide manicure. Groot of klein, de dingen die je voor jezelf doet moeten een positieve invloed hebben op je humeur en een glimlach op je gezicht toveren.

Zelfzorg klinkt misschien als een loze kreet, maar het is een effectief middel om je fysieke en mentale welzijn te vergroten. Zorg voor evenwicht tussen slaap, lichaamsbeweging, ontspanning, concentratie en sociale contacten, ook al zijn die momenteel alleen virtueel. En vergeet niet voor jezelf te zorgen in stressvolle of gespannen tijden. Je moet jezelf op de eerste plaats zetten en het is absoluut prima om tijd voor jezelf te nemen. In feite moedigen wij u aan om dat te doen.

 

ENG 🇬🇧

 

Sinds enkele jaren wordt de term "zelfzorg" in alle heden gebruikt. Maar wat betekent het eigenlijk? Volgens de definitie staat zelfzorg voor "het zorgvuldig omgaan met de eigen behoeften, gevoelens en hulpbronnen, vooral in stressvolle situaties". We weten allemaal dat we stress zo mogelijk moeten vermijden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral wanneer er dingen gebeuren waar we geen vat op hebben. Dit is waar zelfzorg een effectief hulpmiddel wordt. Begrijpen hoe belangrijk zelfzorg is, is één ding. Maar hoe breng je zelfzorg in de praktijk?
Als je op dit moment wat vrije tijd hebt, hebben we een paar tips voor je hoe je die voor jezelf kunt gebruiken en hoe je aan zelfzorg kunt doen:

Communicatie: met anderen en met jezelf

Zelfzorg betekent niet dat je anderen moet uitsluiten. Waarom de tijd niet gebruiken om nieuwe kennissen te maken of oude te reactiveren? Maak een lijst van mensen met wie je al lang in contact wilt komen en doe het dan gewoon. Je zult jezelf en anderen gelukkig maken. Nieuwe mensen leren kennen is vandaag gemakkelijker dan ooit.

Of gebruik de tijd om met jezelf te communiceren. Begin een bullet journal bij te houden of schrijf je gedachten op. Dit stimuleert niet alleen uw creativiteit, maar geeft u ook de gelegenheid om belangrijke gebeurtenissen, gedachten en gevoelens vast te leggen. Het bijhouden van een goed georganiseerd bullet journal kan zeer bevredigend en praktisch zijn in het dagelijks leven. U kunt ook lijsten maken van uw favoriete zelfzorgactiviteiten en die ter sprake brengen bij het volgende gat in uw schema.

Wees creatief

gebruik je vrije tijd voor creatieve hobby's. Het omzetten van je energie en emoties in creativiteit kan een werkelijk therapeutisch effect hebben, met prachtige resultaten. Of het nu gaat om een doe-het-zelf project, fotografie, kunst, knutselen, schrijven of bakken, zoek een activiteit waarbij je even helemaal los kunt gaan, een activiteit die een glimlach op je gezicht tovert en doe dat dan zo vaak mogelijk.

Consumeer bewust

De media en de inhoud die je consumeert is vergelijkbaar met het voedsel dat je eet. Het is onwaarschijnlijk dat u alleen maar junkfood eet dat uw lichaam schaadt. Hetzelfde geldt voor de inhoud die u consumeert. Als de stortvloed aan nieuws, sociale media of WhatsApp-nieuws je stress bezorgt of je bang maakt, neem dan wat vrije tijd.

Wat u leest en bekijkt kan een aanzienlijke invloed hebben op uw welzijn. Vraag jezelf dus af of de inhoud die je je hersenen voedt echt goed voor je is. Je voelt je misschien wat beter als je het nieuws minder op de voet volgt, sommige chats dempt of minder tijd besteedt aan het scrollen door sociale netwerken.

Vind je evenwicht

Meditatie is de klassieke manier om je hoofd leeg te maken en van angsten af te komen. Als je hart zwaar is, is meditatie heel effectief om weer in balans te komen. Als je regelmatig mediteert, kan het je na verloop van tijd ook helpen om met meer kalmte en bedachtzaamheid om te gaan met onverwachte situaties. En maak je geen zorgen, je hoeft niet elke dag 20 minuten te mediteren. Slechts een paar minuten kunnen een positief effect hebben op je stemming en gedachten.

Als u op zoek bent naar meer manieren om rust te vinden, kunnen ademhalings- en strekoefeningen heel nuttig zijn. Ze zijn effectief tegen stress en angst. Net als meditatie hoeven ze niet veel tijd in beslag te nemen en zijn ze gemakkelijk in uw dagelijks leven in te passen. Andere ideeën voor activiteiten die u helpen rust te vinden zijn lezen of wandelen. Of wat dacht je van een nieuwe podcast?

Uw gewoonten

We hebben het vaak te druk om onze gezonde gewoonten vol te houden, zelfs in het hectische leven van alledag. Koken, regelmatige training, meditatie... Dit alles is snel vergeten. Maar als u momenteel thuis meer vrije tijd hebt, dan is dit de perfecte gelegenheid om verloren gewoonten weer op te pakken.

Waarom herintroduceert u uw ochtendritueel niet, waarvan u lang geleden al een gewoonte had willen maken? Of u kunt de tijd gebruiken om een gezond slaapritme te vinden en af te rekenen met uw slechte slaapgewoonten. Of u voert dagelijkse routines in voor uw lichamelijk en geestelijk welzijn, zoals workouts, hardlopen, wandelen, meditatie, yoga of stretching.

Niet alleen onze agenda's raken verstrikt in de drukte van alledag, maar ook onze huizen. Gebruik de vrije tijd om orde te scheppen. Ruim het kantoor op, doe de dingen weg die je niet meer leuk vindt of richt je huis in zoals je het altijd al wilde. Als u zich thuis op uw gemak voelt, is het makkelijker voor u om orde te houden.

Wees productief

We kunnen onze tijd op zoveel manieren gebruiken dat we soms ronduit overweldigd zijn. Als u echter de luxe van vrije tijd hebt, gebruik die dan om productief te zijn en uw to-do lijst af te werken. Leer nieuwe vaardigheden of een taal, werk mee aan dat ene project, of pak die stapel papier aan die steeds hoger wordt. Gebruik de tijd voor de voorjaarsschoonmaak, het uitzoeken van dingen die je niet meer nodig hebt en ze te doneren aan mensen in nood. Productief zijn kan heel bevredigend zijn en je afleiden van je angsten en zorgen.

Voel je echter niet onder druk gezet: Je hoeft niet altijd productief te zijn. Als u gewoon de behoefte voelt om te ontspannen en niets te doen en dit u helpt om stress te verlichten, neem dan de tijd om dit te doen. Je hoeft niet elke seconde te wijden aan zelfoptimalisatie.

Doe ook iets goeds voor jezelf

Last but not least: een van de beste manieren om aan zelfzorg te doen is iets goeds voor jezelf te doen. Het is absoluut oké om jezelf te verwennen als het je geest verheft. Maak een lijst van je favoriete films, boeken of tv-programma's. Trakteer uzelf op iets lekkers te eten, een warm bad of een uitgebreide manicure. Of het nu groot of klein is, de dingen die je voor jezelf doet moeten een positief effect hebben op je stemming en een glimlach op je gezicht toveren.

Zelfzorg klinkt misschien als een loze kreet, maar het is een effectief middel om je fysieke en mentale welzijn te vergroten. Zorg voor een evenwicht tussen slaap, lichaamsbeweging, ontspanning, concentratie en sociale contacten, ook als die momenteel alleen virtueel mogelijk zijn. En vergeet niet om voor jezelf te zorgen in stressvolle of stressvolle tijden. Je moet jezelf op de eerste plaats zetten en het is absoluut prima als je tijd voor jezelf neemt. Sterker nog, wij bevelen het u ten zeerste aan.

4 commentaren

mrdvbrhq
mrdvbrhq

Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt |Tijd voor jou: Hoe zelfzorg - PAKAMA atletiek
mrdvbrhq http://www.g4yvbi4oz2f09236bl174e665x2ljpb3s.org/
amrdvbrhq
[url=http://www.g4yvbi4oz2f09236bl174e665x2ljpb3s.org/]umrdvbrhq[/url]

vkwkxzevyz
vkwkxzevyz

Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt |Tijd voor jou: Hoe zelfzorg - PAKAMA atletiek
vkwkxzevyz http://www.g6443p99n5c8tsr0x5yl99gmz7lgi323s.org/
[url=http://www.g6443p99n5c8tsr0x5yl99gmz7lgi323s.org/]uvkwkxzevyz[/url]
avkwkxzevyz

ptiymqftv
ptiymqftv

Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt |Tijd voor jou: Hoe zelfzorg - PAKAMA atletiek
ptiymqftv http://www.g51v5m779b5l9elk38q16de063c3jfdns.org/
aptiymqftv
[url=http://www.g51v5m779b5l9elk38q16de063c3jfdns.org/]uptiymqftv[/url]

sjcrqhcxcs
sjcrqhcxcs

Tijd voor jou: Hoe zelfzorg werkt |Tijd voor jou: Hoe zelfzorg - PAKAMA atletiek
[url=http://www.g37n97x9kwf9s418g72x1w2pttm18fy0s.org/]usjcrqhcxcs[/url]
sjcrqhcxcs http://www.g37n97x9kwf9s418g72x1w2pttm18fy0s.org/
asjcrqhcxcs

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.