Plantaardige dranken: Wofür eignet sich welcher | Plant based drinks: Want wat is dat

Plantaardige dranken: Wofür eignet sich welcher | Plant based drinks: Want wat is dat

Om redenen van smaak, gezondheid of bescherming van dier en klimaat: plantaardige dranken zijn populairder dan ooit. Maar hoe smaakt elke drank en waarvoor worden haver-, amandel- en andere dranken het best gebruikt? 

In drogisterijen en bijna alle supermarkten liggen ze nu als vanzelfsprekend in de schappen en achter de toonbank in elk goed café: plantaardige dranken - gemaakt van soja, kokosnoot, amandelen en andere soorten granen of noten.

Net zoals het aanbod van producten al lang niet meer beperkt blijft tot soja, zijn ook de gebruiksmogelijkheden uitgebreid: in koffie of muesli, voor smoothies of power shakes, om te koken of te bakken - of gewoon puur en goed gekoeld als een heerlijk drankje.

 

Hoe herken je goede plantaardige dranken?

Plantaardige dranken scoren met vele onklopbare eigenschappen: ze zijn zuiver plantaardig, lactosevrij en, afhankelijk van de soort, ook glutenvrij. Ze zijn ook bijzonder veelzijdig en de productie van plantaardige dranken is over het algemeen klimaatvriendelijker dan die van melk. Niet alleen de grondstoffen, maar ook de kwaliteit van de afzonderlijke dranken loopt echter in sommige gevallen sterk uiteen.

Hoe herken ik een goede plantendrank in het algemeen? Bij het winkelen kunnen de volgende drie kenmerken u helpen bij het kiezen van een plantaardige drank: Biologische kwaliteit, regionale grondstoffen en korte ingrediëntenlijsten.

Als u bij uw aankopen let op het biologische zegel, bent u er zeker van dat bij de teelt geen gentechnologie of twijfelachtige meststoffen of bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor de bodem en de bijen. Als u ook naar regionale grondstoffen zoekt, bent u er zeker van dat de drank niet de halve wereld is rondgereisd en steunt u bovendien de plaatselijke landbouw.

Een blik op de ingrediëntenlijst verraadt al snel additieven en toegevoegde suiker. Natuurlijke dranken bevatten niets anders dan het basisingrediënt en water - slechts een klein beetje olie en misschien wat zout.

De plantaardige dranken die op de markt zijn, verschillen allemaal een beetje van smaak, consistentie, kleur en - heel belangrijk voor liefhebbers van geuren - schuimbaarheid. Samen met Berief stellen we de populairste drankjes voor en leggen we uit welk drankje waarvoor het beste is:

 

De sojadrank

Soja is een krachtboon met veel kracht voor ons lichaam. Maar er is ook harde kritiek. In feite is het belangrijk aandacht te besteden aan de oorsprong uit Europa. Want bij sojabonen uit Brazilië bestaat het risico dat voor de teelt ervan regenwoud is gekapt. Een blik op de productinformatie geeft zekerheid. Bij Berief komt de biologische soja uitsluitend uit Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk - bovendien wordt de Duitse biologische sojateelt bevorderd.

Proef: Sojadranken zijn relatief neutraal tot lichtzoet en smaken soms een beetje naar bonen of noten. Ze zijn gezoet en ongezoet en met chocolade- of vanillesmaak verkrijgbaar.

Kleur: De kleur is wit, in sommige gevallen iets gelig.

Consistentie: Sojadranken zijn romig en komen vrij dicht in de buurt van de consistentie van koemelk.

Schuimen: Over het algemeen kunnen sojadranken zeer goed worden opgeschuimd dankzij hun proteïnegehalte. Romige macchiato's kunnen dus gemakkelijk tevoorschijn getoverd worden.

Mogelijke toepassingen: Vergeleken met andere plantaardige dranken bestaan sojadranken niet alleen al lang, het zijn ook kleine alleskunners: de sojadrank smaakt niet alleen lekker bij muesli, koffie, cacao of thee, maar ook bij verfrissende smoothies. De lecithine die het bevat, maakt het ook perfect voor koken en bakken, want dit natuurlijke ingrediënt zorgt voor stevigheid, meer volume en knapperige korsten.

 

De haverdrank

Haver groeit in onze regio. Dus als u uitkijkt naar grondstoffen uit Duitsland en Europa, kunt u niet alleen uitgaan van een hoge productkwaliteit, maar ook uw koolstofvoetafdruk verkleinen. Het populaire graan wordt vaak geteeld in biologische kwaliteit: dit betekent dat het niet is verontreinigd met pesticiden of andere chemische residuen. De biologische haver bij Berief komt uitsluitend uit Europa - een groot deel zelfs uit Duitsland - en heeft de Naturland-kwaliteit. Voor mensen met glutenintolerantie is er ook een glutenvrije versie.

Proef: Haverdranken smaken vaak iets zoeter. Ze kunnen ook een lichte, milde graantoon hebben door de vetrijke korrels, die dan bijvoorbeeld de gebrande aroma's van de koffie ondersteunen. De lichte zoetheid komt van de gisting van de haver bij het maken van de drank - zo ontstaat de natuurlijke zoetheid.

Consistentie: Wat de consistentie betreft, zijn de drankjes melkachtig en romig.

Schuimen: Hoe goed haverdranken kunnen worden opgeschuimd, hangt af van het merk, het recept en het gebruikte apparaat. Over het algemeen duurt het wat langer om op te schuimen, hoewel het vaak beter werkt met een verwarmde drank. Voor de echte schuimliefhebbers zijn er echter barista-varianten die dan perfect zijn voor een latte macchiato of cappuccino en die kunnen worden gebruikt in een volautomatische koffiemachine. 

Mogelijke toepassingen: Door zijn licht granenachtige smaak past de haverdrank goed bij muesli en pap. Maar het kan ook gebruikt worden om pannenkoeken, wafels en andere lekkernijen te bakken.  

 

De rijstdrank

Een rijstdrank is ideaal voor mensen met een allergie, omdat hij niet alleen vrij is van lactose en melkeiwit, zoals alle andere plantaardige dranken, maar ook vrij van gluten. Het is ook een snelle bron van energie. Met het oog op korte transportwegen komt de rijst die Berief gebruikt voor uw biologische rijstdrank uitsluitend uit Italië.

Proef: De drank krijgt zijn zachte zoetheid door natuurlijke gisting - graandranken zijn gewoonlijk zoeter dan notendranken.

Kleur en consistentie: Rijstdranken zijn naar verhouding dunner en vaak erg wit.

Schuimen: Het is niet goed voor het schuimen.

Mogelijke toepassingen: Naast het verplichte gebruik in muesli, kunt u ook heerlijke Smoothie Meng met vers fruit. Een rijstdrank smaakt niet goed bij koffie. Door zijn smaak past het echter ook heel goed bij allerlei desserts - van griesmeelpap tot citroentaart.

 

De amandeldrank

Bij de aankoop van een amandeldrank is het belangrijk erop te letten dat de amandelen uit Europa komen en niet uit Californië. De regio aan de westkust van de VS heeft te kampen met een extreem watertekort, zodat de teelt daar uit klimatologisch oogpunt moet worden afgewezen.

Proef: Afhankelijk van de wijze van roosteren hebben amandeldranken een soms meer, soms minder intense mild nootachtige smaak die aan marsepein kan doen denken. Door uw koffie ermee te verfijnen, kunt u zelfs siroop besparen.

Kleur: De kleur varieert van een lichte crèmekleur tot beige, afhankelijk van het amandelgehalte.

Consistentie: Natuurlijke amandeldranken zonder toevoegingen zijn iets vloeibaarder dan bijvoorbeeld dranken met verdikkingsmiddelen. In ieder geval zijn ze romiger dan rijstdranken.

Schuimen: Uiteraard hangt het schuimgedrag weer sterk af van de ingrediënten van de drank. Maar dankzij noten - amandelen bevatten van nature meer eiwitten dan graandranken en kunnen dus goed opgeschuimd worden. De biologische amandeldrank van Berief schuimt zelfs heel goed en zonder stabilisatoren. Gewoon opwarmen, opschuimen en genieten van een heerlijke amandel latte.

Mogelijke toepassingen: Met het juiste product is een amandeldrank perfect op te schuimen. s Morgens muesli, pap of Smoothie het smaakt net zo goed als in heerlijke brood-, cake- of puddingrecepten - ook een traktatie op zichzelf.

 

De speltdrank

Spelt wordt in Europa al duizenden jaren verbouwd - het wordt beschouwd als een oergraan. Teelt - ook biologische teelt - was en is ook in Duitsland wijd verbreid. Dit biedt de mogelijkheid om een regionale grondstof te gebruiken - zoals de biologische speltdrank van Berief. Voor deze drank wordt uitsluitend Duitse biologische spelt van Naturland-kwaliteit gebruikt.

Proef: Door de gisting tijdens de productie hebben speltdranken een zeer natuurlijke lichte zoetheid, soms zelfs een volle graansmaak.

Schuimen: Spelt heeft een hoog glutengehalte, dat ook wel gluteneiwit wordt genoemd. Het zorgt voor een luchtig volume - maar wie van stevig koffieschuim houdt, moet eerder kiezen voor noten-, soja- of barista-dranken.

Mogelijke toepassingen: Speltdranken zijn erg populair op zichzelf - maar ook in muesli, pannenkoeken en vooral in baksels. Ongezoet zijn ze een uitstekend ingrediënt voor hartige gerechten.

 

---------------------------------------------------------------------

🇬🇧 ENG

Of het nu is om redenen van smaak, gezondheid of bescherming van dier en klimaat: kruidendranken zijn populairder dan ooit. Maar hoe smaakt elke drank en waarvoor worden haver-, amandel- en andere dranken het best gebruikt?

In drogisterijen en bijna alle supermarkten liggen ze nu vanzelfsprekend in de schappen en in elk goed café achter de toonbank: plantaardige dranken - gemaakt van soja, kokosnoot, amandelen en andere granen of noten.

Net zoals het aanbod de soja al lang ontgroeid is, zijn ook de gebruiksmogelijkheden: in koffie of muesli, voor smoothies of power shakes, om te koken of te bakken - of gewoon puur en goed gekoeld als een heerlijk drankje.



Hoe herken je goede plantaardige drankjes?

Kruidendranken scoren met vele onovertroffen eigenschappen: ze zijn puur plantaardig, vrij van lactose en, afhankelijk van de soort, ook glutenvrij. Zij zijn ook bijzonder veelzijdig en de productie van plantaardige dranken is over het algemeen klimaatvriendelijker dan die van melk. Niet alleen de grondstoffen, maar ook de kwaliteit van de afzonderlijke dranken loopt echter soms sterk uiteen.

Hoe herken ik in het algemeen een goede plantendrank? De volgende drie kenmerken kunnen u bij uw aankoop al helpen bij de keuze van uw plantaardige drank: biologische kwaliteit, regionale grondstoffen en korte ingrediëntenlijsten.

Als u bij uw aankoop let op het biologische zegel, bent u er zeker van dat bij de teelt geen genetische manipulatie of twijfelachtige meststoffen of bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor de bodem en de bijen. Wie ook op de regionale grondstoffen let, kan er zeker van zijn dat de drank niet de halve wereld is rondgereisd en steunt ook de plaatselijke landbouw.

Door de lijst van ingrediënten te bekijken, kunnen additieven en toegevoegde suiker snel worden geïdentificeerd. Natuurlijke dranken bevatten niets anders dan het basisingrediënt en water - slechts een klein beetje olie en misschien wat zout.

De in de handel verkrijgbare plantendranken verschillen alle enigszins van elkaar qua smaak, consistentie, kleur en - zeer belangrijk voor de liefhebbers van frummel - schuimbaarheid. Samen met Berief laten we u kennismaken met de populairste dranken en leggen we uit welke drank waarvoor het meest geschikt is:



De sojadrank


Soja is een krachtboon met veel kracht voor ons lichaam. Maar het staat ook bloot aan harde kritiek. In feite is het belangrijk om aandacht te besteden aan zijn Europese oorsprong. Bij sojabonen uit Brazilië bestaat immers het risico dat het regenwoud wordt gekapt voor de teelt. Een blik op de productinformatie brengt veiligheid. Bij Berief komt de biologische soja uitsluitend uit Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk - bovendien wordt de Duitse biologische sojateelt bevorderd.

Sleutel: Sojadranken zijn relatief neutraal tot lichtzoet, soms smaken ze een beetje naar bonen of noten. Ze zijn verkrijgbaar in gezoete en ongezoete vorm en met chocolade- of vanillesmaak.

Kleur: De kleur is wit, in sommige gevallen iets gelig.

Consistentie: Sojadranken zijn romig en benaderen de consistentie van koemelk.

Schuimen: Over het algemeen kunnen sojadranken zeer goed worden opgeschuimd dankzij hun proteïnegehalte. Romige macchiato's kunnen dus gemakkelijk tevoorschijn getoverd worden.

Mogelijke toepassingen: Vergeleken met andere plantaardige dranken bestaan sojadranken niet alleen al heel lang, ze zijn ook kleine alleskunners: de sojadrank smaakt niet alleen lekker bij granen, koffie, cacao of thee, maar ook bij verfrissende smoothies. Dankzij de lecithine die het bevat, is het ook perfect om mee te koken en te bakken, want dit natuurlijke ingrediënt zorgt voor versteviging, meer volume en knapperige korsten.



De haverdrank


Haver groeit in onze regio. Dus als u aandacht besteedt aan grondstoffen uit Duitsland en Europa, kunt u niet alleen een hoge productkwaliteit verwachten, maar ook uw CO2-voetafdruk verkleinen. Het populaire graan wordt vaak geteeld in biologische kwaliteit: het is dus niet verontreinigd met pesticiden of andere chemische residuen. Bij Berief komt de biologische haver uitsluitend uit Europa - een groot deel zelfs uit Duitsland - en is van Naturland-kwaliteit. Voor mensen met glutenintolerantie is er ook een glutenvrije versie.

Sleutel: Haverdranken smaken vaak iets zoeter. Ze kunnen ook een lichte, mild-korrelige noot hebben door de vetrijke korrels, die dan bijvoorbeeld de brandaroma's van de koffie ondersteunen. De lichte zoetheid komt van de fermentatie van de haver tijdens de productie van de drank - zo ontstaat de natuurlijke zoetheid.

Consistentie: Wat de consistentie betreft, zijn de drankjes melkachtig en romig.

Schuimen: Hoe goed haverdranken kunnen worden opgeschuimd, hangt af van het merk, het recept en de gebruikte machine. In het algemeen moet het opschuimen iets langer worden volgehouden, hoewel het vaak beter werkt met een verwarmde drank. Voor de echte schuimliefhebbers zijn er echter barista varianten die


Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.