Gezond de herfst door: deze afslankproducten zijn nu in het seizoen

Gezond de herfst door: deze afslankproducten zijn nu in het seizoen

Oogsttijd! Het hoeven niet altijd exotische superfoods te zijn - wij leggen hier uit hoe je kunt genieten van groenten en fruit uit de regio en tegelijkertijd gewicht kunt verliezen.

De herfst is aangebroken en dat brengt veel lekkernijen met zich mee die niet alleen gezond zijn, maar ook weinig vet en calorieën bevatten.

Pompoen, kweeperen, veldsla & co. zijn echte afslankers en overtuigen met veel vitaminen, mineralen en vezels.

 

1. appels

Appels zijn vanaf september in het hoogseizoen en zijn met hun 97 kilocalorieën per 100 gram de perfecte snack voor tussendoor. Het zorgt voor een langdurig gevoel van verzadiging en voorkomt trek.

Appels bevatten ook veel vitamine C en kalium, zodat ze het afweersysteem van het lichaam versterken - een bijzonder belangrijke eigenschap in de herfst, wanneer de eerste golven van verkoudheid de ronde doen.

 

2. druiven

Voor de zoetekauwen onder ons: druiven stillen het verlangen naar iets zoets. Zij voorzien ons ook van belangrijke vitaminen en mineralen.

Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine B6, die het lichaam nodig heeft voor de eiwitstofwisseling, en aan foliumzuur, dat onder andere belangrijk is voor de bloedvorming.

Bovendien bevatten druiven vitamine C en E. Mineralen zoals kalium en magnesium zijn belangrijk voor spier- en zenuwfuncties. De vele voedingsvezels zorgen bovendien voor een snel verzadigd gevoel. 

Ondanks hun hoge suikergehalte zijn druiven, die voor 81 procent uit water bestaan, niet bijzonder calorierijk, met een gemiddelde van 67 kilocalorieën per 100 gram.

Ze zijn nagenoeg vetvrij en niet dikmakend ondanks het relatief hoge koolhydraatgehalte.


 3. kweeperen

Kweeperen zijn momenteel weer een groot onderwerp. Geen wonder, de pitvrucht is immers uiterst gezond. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de zure appelkweepeer en de mildere perenkweepeer.

Beide zijn rijk aan mineralen en vitaminen: Kweeperen zijn bijzonder rijk aan pectines, die de bloedsuikerspiegel reguleren en de spijsvertering bevorderen. Daarom kunnen kweeperen ook worden gebruikt als huismiddeltje tegen maag- en darminfecties.

Bovendien bevat de vrucht een grote hoeveelheid kalium, foliumzuur, vitamine C en zink.

Kweeperen, die in het seizoen zijn van september tot november, mogen niet rauw worden gegeten. Ze worden gekookt en bereid als kweeperengelei, bijvoorbeeld.

 

4. bieten

Deze rode krachtbiet is het ideale afslankmiddel: met slechts 41 kilocalorieën per 100 gram is de herfst- en wintergroente perfect om af te vallen.

Bovendien is de knol uiterst gezond met zijn vele vezels, eiwitten, vitamine C en kalium. Ze zijn ook begiftigd met jodium, magnesium, natrium, fosfor en grote hoeveelheden ijzer.

Maar dat is nog niet alles: ze bevatten ook betaïne, dat het risico op hartziekten vermindert.
 

Pompoen

Pompoensoep, ovenpompoen of salade met pompoenpitten - de heerlijke allrounder zorgt voor afwisseling in uw herfstkeuken.

Bovendien bestaan pompoenen voor 90 procent uit water en bevatten ze dus weinig calorieën: Ze bevatten slechts ongeveer 25 calorieën per honderd gram.

Ze bevatten een grote hoeveelheid bèta-caroteen, waaruit vitamine A wordt gevormd. Dit is belangrijk voor ons gezichtsvermogen. Bèta-caroteen beschermt onze cellen ook tegen huidveroudering en de ontwikkeling van kanker.

De verzadigende voedingsvezels en het remmende effect van pompoenvlees op de bloedsuikerspiegel helpen ook bij het afvallen.
 

6. veldsla

Veldsla is in het seizoen in de herfst en winter, het houdt niet van de kou. De belangrijkste oogstperiode in Duitsland valt tussen oktober en december.

Het wordt beschouwd als een van de gezondste salades en is bijzonder rijk aan provitamine A, zoals bèta-caroteen, vitamine C en foliumzuur. Bovendien is het ijzergehalte in veldsla hoger dan in andere slasoorten.

De etherische oliën zorgen voor de interessante smaak en vooral de valeriaanolie die in veldsla zit, zou zwakke aderen versterken. 

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.