Effectievere training door muziek

Effectiever trainen - waarom je naar muziek zou moeten luisteren tijdens je workouts

Misschien heb je het al gemerkt?

Vorige week hadden we een vergadering in onze PAKAMA Training App op Android onze nieuwe muziekfunctie gelanceerd. Hiermee kunt u naar uw eigen muziek luisteren tijdens uw PAKAMA-workouts via Spotify.
Geen zorgen, deze optie is binnenkort ook beschikbaar op IOS!

Alsof we het hadden geweten: Het was namelijk wetenschappelijk bewezendat muziek luisteren tijdens het sporten veel voordelen heeft!

 

positievere en intensere perceptie van de sportactiviteit

De grootste invloed van muziek tijdens het sporten is waarschijnlijk dat je je beter en positiever voelt tijdens je training en je training intenser beleeft. Je voelt je positiever over je training.

 

Verhoog de motivatie & verminder de perceptie van inspanning

Muziek is een prestatieverbeteraar en motivator. 

Als de muziek u een beter gevoel geeft over uw training, zult u het oefenprogramma waarschijnlijk voortzetten, herhalen en regelmatig uitvoeren. Dus luisteren naar muziek motiveert je. Bovendien zullen uw prestaties toenemen naarmate u fitter en sterker wordt door de regelmatige herhalingen.

Het gevoel van inspanning wordt echter minder door het luisteren naar muziek. Je neemt intuïtief minder inspanning waar tijdens het sporten.
Ook is aangetoond dat sporters intensiever trainen met muzikale ondersteuning dan zonder. Een reden hiervoor is dat mensen zich tijdens de training aanvankelijk meer richten op de muziek dan op de pijn of andere symptomen.

 

Verbeterd zuurstofverbruik

Het is gebleken dat uw fysiologie, zoals de hartslag, niet wordt beïnvloed door het luisteren naar muziek tijdens het sporten - althans niet consequent. Er zijn echter aanwijzingen dat luisteren naar muziek het zuurstofverbruik van uw lichaam optimaliseert.

Met andere woorden, je kunt gelijkmatiger ademen op de maat van de muziek. Het belangrijkste is dat de beat regelmatig is. 

 

Prestaties en snelheidsverhoging

Onderzoekers ontdekten dat het luisteren naar muziek tijdens het sporten ook invloed heeft op je algemene prestaties.
Dat is eigenlijk moeilijk voor te stellen, aangezien je tijdens veel sporten niet naar muziek kunt luisteren - voetballers dragen bijvoorbeeld geen koptelefoon tijdens de wedstrijd. Toch blijkt uit studies dat muziek een prestatiebevorderend effect heeft.

Bovendien heeft muziek met een snelheid van bijvoorbeeld 120 bpm een efficiënter effect dan langzame muziek. Makkelijk te begrijpen. Misschien is een langzaam muzieknummer niet echt prestatiemotiverend.

 

Wij luisteren vooral graag naar deze nummers tijdens de training:

Endor - Pump it up

Johannes Heil - Overgang Zes

Kanye West - Stronger

Waykap - My Way

Taio Cruz - Hangover (Hardwell Remix)

Pharoahe Monch - Simon Says

 

Of je nu thuis traint of buiten, luister naar muziek terwijl je dat doet!

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.