Hoe leer je gezonde grenzen te stellen

Hoe leer je gezonde grenzen te stellen

Waarom het belangrijk is om grenzen te stellen

Als we geen grenzen stellen voor onszelf en de mensen om ons heen, kan dit een extreme druk leggen op onze emotionele gezondheid en leiden tot uitputting en, in het ergste geval, een burn-out. 
Grenzen geven aan welk gedrag van anderen we accepteren en welk gedrag voor ons niet oké is en ons belast. Omdat verschillende mensen verschillende grenzen hebben, kan je tegenhanger nooit weten waar jouw persoonlijke grenzen liggen. Daarom is het des te belangrijker dat je ze communiceert.

Gezonde grenzen zijn geen muren die afstand scheppen tussen jou en de mensen met wie je ze stelt. Integendeel, gezonde grenzen zijn belangrijk voor stabiele sociale relaties en harmonie. 

Veel mensen aarzelen om hun persoonlijke grenzen aan te geven, omdat ze bang zijn voor de kans op conflicten in deze wedstrijd en afwijzing of afwijzing verwachten. Maar zelfs als je tegenpartij je persoonlijke grenzen op een bepaald gebied niet kan begrijpen, zou hij of zij ze moeten accepteren. Als je geen grenzen stelt, beschadig je alleen jezelf en ben je in deze toestand veel minder in staat om er voor anderen te zijn. Als iemands behoeften echt onverenigbaar zijn met jouw grenzen, moet het contact helaas worden verbroken, want de onverenigbaarheid van behoeften zal beide partijen op den duur alleen maar schaden.
In de meeste gevallen kunnen onze medemensen onze persoonlijke grenzen echter veel beter begrijpen dan we voorheen vreesden, en zijn ze dankbaar dat we ze duidelijk communiceren, want dat geeft hen een stabiel kader voor hun gedrag ten opzichte van ons. 

 

Op deze gebieden moet je voorzichtig zijn met het stellen van je grenzen:

Je moet gezonde grenzen stellen op alle gebieden van je leven: Onder vrienden, binnen het gezin, in liefdesrelaties, met je kinderen of op je werk. 

Grenzen stellen is een van de belangrijkste pijlers voor een gezonde relatie. Het maakt niet uit of het om een vriendschappelijke, familiaire of romantische relatie gaat. Het is normaal dat in relaties regelmatig grenzen worden overschreden. Juist op die momenten is het belangrijk om te leren je gevoelens en behoeften openlijk te communiceren. Je hoeft niet bang te zijn om de ander te kwetsen. Als je een grens stelt die je tegenpartij van tevoren niet kende, kan het in het begin een beetje een schok zijn voor je tegenpartij dat je je ongemakkelijk voelt bij zijn/haar gedrag. Maar op den duur zal je tegenhanger je er dankbaar voor zijn en zal jullie relatie versterkt worden, omdat jij je op den duur ook veel prettiger voelt en tegelijkertijd je tegenhanger aanmoedigt om zijn of haar grenzen openlijk te communiceren.

Het is ook heel belangrijk om je eigen grenzen op het werk te kennen en te stellen. Voor veel mensen hoort het bij het dagelijks leven om kort voor het einde van het werk een uitgebreide taak te krijgen van een baas of collega, of ondanks een al veel te lange to-do lijst. Het is belangrijk dat je niet op elke taak "ja" zegt, maar communiceert wanneer iets te veel voor je is. Je collega's weten niet hoeveel werk je kunt en wilt doen. Soms kunnen ze niet eens inschatten hoeveel van jouw tijd hun taken in beslag nemen.
Wees niet bang om "nee" te zeggen tegen extra taken. 
Onthoud: Het is geen zwakte als je je eigen behoeften kenbaar kunt maken. In plaats daarvan getuigt het van kracht en moed. Een duidelijke opstelling zal uiteindelijk een positief effect hebben op de werksfeer. Op den duur zal een grenzeloze behulpzaamheid alleen jezelf schaden en zul je je werk veel beter doen en veel meer respect verdienen als je op een vriendelijke en gefundeerde manier extra taken gaat weigeren. 

Tips om je te helpen gezonde grenzen te stellen

Veel mensen zeggen vaak uit reflex "ja" op verzoeken en realiseren zich pas achteraf dat ze die gunst voor hun medemens niet zouden willen doen omdat het hun persoonlijke grenzen zou overschrijden. Een belofte is dan moeilijk terug te nemen en de angst voor teleurstelling bij de ander is groot.
Een tip is om er een gewoonte van te maken om eerst tegen je gesprekspartner te zeggen dat je nog even moet nadenken of het wel bij je past en dat je het nog wel een keer laat weten. Zo haal je de druk van jezelf af en kun je rustig nadenken of de taak je persoonlijke grenzen zou overschrijden. 

Mensen die het moeilijk vinden om grenzen te stellen, hebben vaak de behoefte om iedereen in hun omgeving te behagen. Van dit idee moet je heel snel af. Geef aan jezelf toe dat je je kunt niet alles bereiken wat anderen van je verwachten, althans niet zonder dat je er zelf bij inschiet. Probeer je bewust te zijn van wat je realistisch gezien kunt bereiken. Als je daar een concreet idee van hebt, zal het veel gemakkelijker voor je zijn om te herkennen wat je persoonlijke grenzen overschrijdt en wanneer je je grenzen duidelijk kenbaar moet maken. 

Het stellen van gezonde grenzen heeft ook veel te maken met zelfrespect. Je moet je ervan bewust zijn dat jij de belangrijkste persoon in je leven bent en dat je het verdient om je welzijn op de eerste plaats te zetten. Alleen als je vrede hebt met jezelf kun je anderen duurzaam helpen. Daarom heeft voorrang geven aan je eigen behoeften niets te maken met egoïsme. 

Nadat je jezelf ervan bewust hebt gemaakt dat jij en je welzijn je hoogste prioriteit zijn, is de volgende stap het vaststellen van je behoeften. Je kunt aanvoelen welke dingen je ongemakkelijk of gestrest doen voelen. Leer naar je lichaam te luisteren, want het zal je precies vertellen welk gedrag van je medemensen goed voor je is en wat je onaanvaardbaar vindt. 

Als je je persoonlijke grenzen gaat stellen en opeisen, ben je misschien bang om de mensen om je heen teleur te stellen, om in conflict te komen met je verlangen om een goede vriendin, moeder, dochter of werknemer te zijn, of om je schuldig te voelen als je nee zegt. 
Besef op deze momenten dat een grens een teken is van een gezonde relatie op ooghoogte en tegelijkertijd een teken van respect voor jezelf. Sta jezelf toe om in deze situaties aan jezelf te denken en internaliseer dat deze momenten de relatie op de lange termijn versterken in plaats van verzwakken. 

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.