Weerstandsbanden - waarom ze het perfecte trainingsinstrument zijn

Weerstandsbanden - waarom ze het perfecte trainingsinstrument zijn

Voor velen is het moeilijk voor te stellen dat een eenvoudig bandje de training zou helpen intensiveren. Halters en andere gewichten zien er veel effectiever uit, maar schijn bedriegt.

Wat zijn weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn gemaakt van duurzaam rubber. In tegenstelling tot training met je eigen lichaamsgewicht of met vrije halters, werkt training met weerstandsbanden niet met de zwaartekracht maar met weerstand. Terwijl er slechts één weerstandsniveau is bij training met de zwaartekracht, kan een weerstandsband op alle niveaus weerstand bieden als u hem bijvoorbeeld ter hoogte van uw lichaamscentrum bevestigt. Naar boven, naar beneden of opzij. Bovendien is de weerstand niet constant zoals bij gewichten, maar progressief. Je kunt de weerstand variëren, afhankelijk van hoe hard je aan de band trekt. Dit betekent dat weerstandsbanden kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld explosieve kracht te trainen. 

Welke soorten weerstandsbanden zijn er? 

Er is een breed scala aan verschillende weerstandsbanden.
De vorm, lengte of dikte kan worden gevarieerd. 
Er zijn zogenaamde eindeloze banden die een lus vormen. Deze zijn er in verschillende maten en breedtes. De kleine banden, die vooral populair zijn voor been- of kontoefeningen, worden om de dijen of enkels geplaatst. Minibanden behoren ook tot deze eindeloze banden.

Er zijn ook tapes die geen lus vormen, maar elk één uiteinde hebben. Er zijn platte banden, die bijvoorbeeld ook in de fysiotherapie worden gebruikt, of banden in de vorm van een touw. 
Deze touwvormige Weerstandsbanden hebben vaak al een karabijnhaak aan de uiteinden, zodat je ze op verschillende plaatsen of aan ander gereedschap, zoals een Rod kan worden bevestigd. Deze tapes worden vaak rechtstreeks aangeboden in sets met verschillende diktes. 
Als u wilt verhogen, zijn er ook Extreem sterke weerstandsbandendie een zeer hoge weerstand bieden. 

Wat zijn de voordelen van weerstandsbanden? 

Weerstandsbanden kunnen je thuistraining, maar ook je training in de sportschool of waar dan ook naar een nieuw niveau tillen. Het praktische eraan: in tegenstelling tot halters zijn ze volkomen licht, nemen weinig ruimte in en passen in elke tas. Je kunt ze dus overal mee naar toe nemen en in huis opbergen. 
Door hun lichte gewicht zijn weerstandsbanden ook veiliger dan gewichten. Het risico van letsel als ze vallen of loslaten is veel kleiner. 

Zoals reeds vermeld, is de weerstand niet constant, maar varieert deze afhankelijk van de mate waarin de weerstandsband wordt uitgerekt. Hierdoor kunt u de weerstand in uw training flexibel verhogen of verlagen. 
Door de reeds beschreven weerstand op alle niveaus kunt u de moeilijkheidsgraad van uw training verhogen en tegelijkertijd uw coördinatievermogen trainen. 

Met het gebruik van weerstandsbanden kun je oefeningen die je al onder de knie hebt moeilijker maken. Anderzijds kunnen weerstandsbanden u ook helpen nieuwe oefeningen te leren door steun te bieden en weerstand weg te nemen. Bij pull-ups bijvoorbeeld kunnen ze je wat steun onder je benen geven. Vervolgens kunt u de steun van de weerstandsband geleidelijk verminderen totdat u de oefening zonder band kunt doen. 

Weerstandsbanden zijn niet alleen geweldige trainingsinstrumenten. U kunt ze ook voor of na een training gebruiken om te rekken of voor stabiliteits- en mobiliteitsoefeningen.

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.