Herfstblues: 5 tips voor een goed humeur in het donkere seizoen | Herfstblues: 5 tips voor een goed humeur in het donkere seizoen

Herfstblues: 5 tips voor een goed humeur in het donkere seizoen | Herfstblues: 5 tips voor een goed humeur in het donkere seizoen

GER

Nat, koud en grijs - als de dagen korter en korter worden, voelen veel mensen de kneep. Wat de 'herfstblues' precies is, waar ze vandaan komen en wat ertegen helpt, leggen we uit.

Wie heeft het niet meegemaakt: zodra het buiten regenachtig, kouder en donkerder wordt, vervallen veel mensen in een gemoeds- en trainingsdip.

Eén ding is zeker, de zogenaamde herfstblues is geen mythe.

Wat zijn precies de herfstblues?

In de donkere tijd van het jaar willen veel mensen het liefst helemaal niet de deur uit. Zelfs als u de gebruikelijke acht uur hebt geslapen, bent u nog de hele dag moe. 

Wie de herfstblues krijgt, heeft weinig energie en weinig motivatie om naar het werk te gaan, te sporten of iets met vrienden te doen.

Het is duidelijk dat dit een invloed heeft op de stemming.
 

Waar komt de herfstblues vandaan?

De reden: in de herfst en de winter is er minder daglicht dan in de zomer. Licht produceert in het lichaam Seratonine - een hormoon dat je vrolijk en blij maakt.

Als het lichaam niet genoeg licht krijgt, produceert het in plaats daarvan een overmaat aan melatonine, het zogenaamde "slaaphormoon", dat eigenlijk alleen 's nachts in het donker wordt afgescheiden.

Als gevolg daarvan raakt de innerlijke klok uit sync en voel je je snel moe en lusteloos. 
 

Met deze 5 tips kunt u de herfstblues tegengaan: 

1. vroeg opstaan

Uitslapen in het weekend is voor velen een echte must. Maar psychologen adviseren juist het tegenovergestelde tijdens het donkere seizoen: de vroege vogel vangt de worm.

Een gestructureerde dagelijkse routine en rituelen helpen de hersenen om in een winterritme te komen. Zorg er daarom voor dat u elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip opstaat. 

Als u op zaterdag en zondag eindeloos in bed blijft liggen, creëert u in feite een mini-jet-lag tijdens de week, en zoals we allemaal weten, verstoort dit het ritme op elk moment van het jaar.
 

2. ochtendwandelingen

Dagelijkse wandelingen in de ochtend helpen om uw stemming aanzienlijk te verbeteren. Deskundigen raden aan minstens een half uur per dag buiten te zijn.

Bewegen in de frisse lucht brengt niet alleen de bloedsomloop op gang, maar maakt ook endorfines vrij die een euforisch gevoel in het lichaam teweegbrengen.

Het zonlicht helpt ook om de inwendige klok bij de les te houden.
 

5. aan sport doen

Ook al vinden veel mensen het moeilijker dan gewoonlijk om zichzelf te motiveren om te gaan sporten op grijze herfstdagen, het is een bekend feit: Sport maakt je gelukkig!

Omdat het lichaam tijdens het sporten hormonen als endorfine, serotonine en dopamine vrijmaakt, neemt het psychologisch welzijn toe. Na het sporten, voel je je automatisch gelukkiger!

Bovendien hebben sporters minder kans op problemen met hun serotoninehuishouding. 
 

6. lachen

Of het nu door een goede grap, kietelen of grappige herinneringen is: Zodra je begint te lachen, worden meer dan honderd spieren in het lichaam actief.

De bronchiën worden geventileerd, de cellen krijgen meer zuurstof, de spieren ontspannen zich en het hart en de bloedsomloop worden gestimuleerd. Lachen remt ook de stresshormonen en zorgt voor een serotoninetoevoer. 

Hoe langer en hoe vaker je lacht, hoe intenser de effecten.
 

8. knuffelen

De herfstblues kan je echt naar beneden halen. Er is een snelle oplossing om het lichaam weer van gelukshormonen te voorzien: knuffelen. 

Al na 20 seconden aanraking komen de geluksstof oxytocine en de lichaamseigen endorfine vrij.

Slechts tien minuten knuffelen per dag is genoeg om je humeur op te vrolijken. De reden: aanraking zorgt ervoor dat in de hersenen bepaalde hormonen en neurotransmitters worden aangemaakt die een positief effect hebben op de lichamelijke gesteldheid.

 

🇬🇧 ENG

Nat, koud en grijs - wanneer de dagen korter en korter worden, slaat dat bij veel mensen toe. Wij zullen u uitleggen wat de "herfstblues" precies is, waar ze vandaan komen en wat ertegen helpt.

Wie kent het niet: Zodra het buiten regenachtig, kouder en donkerder wordt, glijden veel mensen af in een gemoeds- en trainingshol.

Eén ding is zeker, de zogenaamde herfstblues is geen mythe.

Wat is een herfstblues precies?
In de donkere tijd van het jaar gaan veel mensen liever helemaal niet de deur uit. Zelfs als u de gebruikelijke acht uur hebt geslapen, bent u nog de hele dag moe.

Wie door de herfstblues wordt getroffen, voelt een gebrek aan energie en heeft weinig motivatie om naar het werk te gaan, te sporten of iets met vrienden te ondernemen.

Het is duidelijk dat dit een invloed heeft op de stemming.


Waar komt de herfstblues vandaan?
De reden: in de herfst en de winter is er minder daglicht dan in de zomer. Licht produceert seratonine in het lichaam - een hormoon dat je levendig en gelukkig maakt.

Als het lichaam niet genoeg licht krijgt, produceert het in plaats daarvan een overmaat aan melatonine, het zogenaamde "slaaphormoon", dat eigenlijk alleen 's nachts in het donker wordt afgegeven.

Het gevolg is dat de innerlijke klok niet meer synchroon loopt en je je snel slap en onstuimig voelt.


Met deze 5 tips kunt u de herfstblues tegengaan:

1. Vroeg opstaan
Uitslapen in het weekend is voor veel mensen een echte must. Maar psychologen adviseren juist het tegenovergestelde in het donkere seizoen: de vroege vogel vangt de worm.

Een gestructureerde dagelijkse routine en rituelen helpen de hersenen om in een winterritme te komen. Zorg er daarom voor dat u elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip opstaat.

Als u op zaterdag en zondag eeuwig in bed blijft liggen, hebt u een mini-jetlag in de week, die zoals bekend het ritme in elke tijd van het jaar in de war stuurt.


2. ochtendwandelingen
Dagelijkse wandelingen in de ochtend helpen om uw stemming aanzienlijk te verbeteren. Deskundigen raden aan minstens een half uur per dag buiten te zijn.

Lichaamsbeweging in de frisse lucht stimuleert niet alleen de bloedsomloop, maar maakt ook endorfines vrij, die een euforisch gevoel in het lichaam teweegbrengen.

Het zonlicht helpt ook om de inwendige klok te laten lopen.


5. aan sport doen
Ook al kunnen velen zich op grijze herfstdagen slechter dan anders motiveren om te gaan trainen, het is bekend: Sport maakt gelukkig!

Omdat het lichaam tijdens het sporten hormonen als endorfine, serotonine en dopamine vrijmaakt, neemt het geestelijk welzijn toe. Na de training voel je je automatisch gelukkiger!

Bovendien hebben atleten zelden problemen met hun serotoninehuishouding.


6. lachen
Het maakt niet uit of het door een goede mop, kietelen of grappige herinneringen komt: zodra je begint te lachen, worden meer dan honderd spieren in je lichaam actief.

De bronchiën worden geventileerd, de cellen krijgen meer zuurstof, de spieren ontspannen zich en hart en bloedsomloop worden gestimuleerd. Lachen remt ook stresshormonen af en zorgt voor een toevoer van serotonine.

Hoe langer en hoe vaker je lacht, hoe intenser de effecten.


8. Knuffelen
De herfstblues kan je echt naar beneden halen. Om het lichaam weer van gelukshormonen te voorzien, is er een snelle oplossing: knuffelen.

Al na 20 seconden aanraken van de geluksstof komen oxytocine en endorfine vrij.

Slechts tien minuten knuffelen per dag is genoeg om de stemming te verlichten. De reden: Aanraking zorgt ervoor dat in de hersenen bepaalde hormonen en neurotransmitters worden aangemaakt, die een positief effect hebben op de lichamelijke conditie.

Laat een reactie achter

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de volgende regels zijn van toepassing. algemene voorwaarden en Privacybeleid van Google.